Om Windows 10 Home te installeren, heb je twee hoofdopties: een upgrade uitvoeren vanaf een eerdere versie van Windows of een schone installatie uitvoeren. Hieronder worden beide methoden beschreven:

1. Upgrade naar Windows 11 Home

Volg deze stappen om te upgraden:

  1. Download je upgrade: Ga naar de Windows 11 downloadpagina van Microsoft en klik op “Nu upgraden” om het upgrade-proces te starten.
  2. Gebruik de Media Creation Tool: Als alternatief kun je de Media Creation Tool downloaden en uitvoeren. Met deze tool kun je een upgrade uitvoeren of installatiemedia (USB-stick of DVD) creëren.
  3. Volg de instructies: Start het upgrade-proces en volg de instructies op het scherm. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van belangrijke bestanden voordat je begint.

2. Schone installatie van Windows 11 Home

Een schone installatie wist je harde schijf en installeert een nieuwe versie van Windows 11 Home. Dit is een goede optie als je een nieuw systeem hebt zonder OS of als je een volledige reset wilt zonder oude bestanden of instellingen.

  1. Download de Media Creation Tool: Ga naar de Windows 11 downloadpagina van Microsoft en download de Media Creation Tool.
  2. Maak installatiemedia: Start de Media Creation Tool en kies voor het maken van installatiemedia (USB-stick of DVD) voor een andere pc. Volg de instructies om het proces te voltooien.
  3. Wijzig de opstartvolgorde: Zorg ervoor dat je pc is ingesteld om op te starten vanaf de USB of DVD. Dit kun je aanpassen in het BIOS/UEFI.
  4. Start de installatie: Sluit de USB-stick aan of plaats de DVD en herstart je pc. Volg de instructies op het scherm om Windows 11 te installeren. Je moet mogelijk een productcode invoeren, afhankelijk van je licentie.
  5. Installeer drivers en updates: Na de installatie, controleer op Windows Update voor de laatste updates en installeer de benodigde drivers.

Ongeacht de methode, zorg ervoor dat je een geldige licentie voor Windows 11 Home hebt. Het is ook belangrijk om een back-up te maken van je gegevens voordat je begint met het upgraden of uitvoeren van een schone installatie.